Бременност по седмици

Какво се случва с бебето?

Бебето е голямо около 5 см и тежи приблизително 10 гр. Постепенно негова глава се повдига и се закръгля. Тя е около половината от цялата дължина на неговото телце. Лицето му придобива форма на човешки облик – очите (първоначално силно изнесени в страни) вече са отпред, а ушите почти са заели окончателната си позиция. Запушените ноздри са раздалечени, но пък се съединяват с намаляващата размера си уста. Появяват се пъпките на нослето и се очертават устните. Клепачите продължават развитието си, като вече покриват окото, но остават затворени.

Сърцето на бебчо има собствен ритъм още от началото, но е и в зависимост от твоето нервно състояние. Сега бие с между 110 и 160 удара в минута.

лайм

В тази седмица бебето е
с големината на лайм

9

седмица

9 седмица

Трети месец

Какво се случва с теб?

Твоето физическо и психическо състояние влияе на бебето. Ако изпадаш във внезапни състояния, като силен гняв или преживееш силна емоция, съдържанието на адреналин в кръвта ти се увеличава, преминава през плацентата и влияе върху сърдечния ритъм на бебето. Това обяснява голямото значение, което има спокойната атмосфера и нормалният ритъм на живот и за теб, и за твоето дете.

Сърцето ти бие учестено и това е пряк резултат от увеличението на кръвната маса в твоето тяло. Придвижването ѝ създава много работа на сърцето, като 25% от кръвта отива директно за плацентата. Резултатът от този процес ще усетиш с леко задъхване, ако се натовариш повече от обикновено. Бъбреците ти също имат повече ангажименти към тялото ти. Доставяйки хранителни вещества и кислород на бебето, кръвта отвежда обратно отпадъците и трябва да ги изхвърли. Въглеродният диоксид е елиминиран от белите дробове, а токсините, получени при обмяната на веществата, се изхвърлят от бъбреците.

Тази седмица трябва да ...

Да успокоиш ритъма си – Ако работата ти е свързана с твърде много напрежение, опитай се да намалиш темповете. Постарай се да избягваш стресовите ситуации и освобождавай съзнанието си. Не забравяй, че от това зависи спокойствието и на растящото в теб същество!

Да се поглезиш с масаж – Масажът ще подпомогне кръвообръщението и ще ти подейства релаксиращо.

Да се самообучаваш – Чети книги за бременността, питай твоята дула и твоя лекар, посещавай училища и курсове за бременни. Това ще ти помогне да се чувстваш по-подготвена за промените, които те очакват – за раждането, грижата и отглеждането на бебето. И да бъдеш по-сигурна в себе си.

Твоята кожа по време на бременността

Виж какво те очаква през следващите три месеца.

Бременност по седмици

Тук ще намериш полезни съвети и много информация за теб и развитието на бебето по седмици.

В продуктите Maternea използваме чисти съставки и естествени аромати на масла.

Всички продукти са хипоалергенни и дерматологично тествани.

Гарантирано безопасни са за майката и бебето.

Нагоре