Бременност по седмици

Какво се случва с бебето?

Бебчо вече е голям около 3 см и тежи 2-3 гр. Теглото му неизменно е свързано с голямата главичка на твоето, иначе нежно и крехко създание. Причината е, че в нея постепенно, но неспирно се оформя мозъка.
Лицето на твоето мъниче също се оформя. Има външно ухо, което се намира много ниско и приближава устата. Нослето му вече образува чипия си връх. Кухината на устата и на носа се събират, за да оформят небцето. Млечните зъбки също са заели точната си позиция в своите недоразвити пъпки, като са разпределени по 10 на горната и долната челюст. Очите на бебчо са все още отворени, защото остават без клепачи и през тази седмица от развитието си.
Ако до скоро бебето беше приведено, то сега вратлето му постепенно се изправя и към него се прикрепят образуващите се слюнчени жлези. Крачетата и ръчичките са окончателно оформени. Твоето бебе вече има и длани, и стъпълца, и малки пръстчета!
В края на осмата седмица от бременността ти сърдечно-съдовата система на малкото ти съкровище е изцяло развита.

слива

В тази седмица бебето е
с големината на слива

8

седмица

8 седмица

Втори месец

Какво се случва с теб?

Постепенно привикваш към промените, през които преминава тялото ти. Но за да се справиш успешно с тях, е нужно да го подпомогнеш, дори и чрез храната, която приемаш. Постарай се да хапваш разнообразно. Яж повече пресни плодове и зеленчуци. Избирай пълнозърнестите храни, защото са богати на фибри и ще намалят риска от неприятния запек.
В никакъв случай не се ограничавай, не прескачай хранене, но и не яж за двама. Следи дали внасяш в организма си достатъчно калории и дали си набавяш необходимите микроелементи и витамини. Твоето бебе расте много бързо и си взима всичко, каквото му е необходимо, от твоята кръв. Ето защо твоят режим на хранене е толкова важен за бебето.
Не пренебрегвай капризите на тялото си. Когато нещо ти се яде, не се лишавай от него. Така организмът ти изпраща сигнали, че нещо му липсва и трябва да си го набави.
Същевременно е важно да следиш теглото си и да бъдеш взискателна към себе си, защото от това зависи съхраняването на красотата и здравето ти. Ако напълнееш твърде много или пък обратното – не натрупаш достатъчно килограми, може да предизвикаш неприятности и за бебето. Въпреки, че наддаването е строго индивидуално, все пак се опитай да качваш в рамките на допустимите норми.

Тази седмица трябва да ...

Да провериш нивата на желязо в кръвта си – Ако непрекъснато се чувстваш изтощена, ако умората се е превърнала в нормално състояние, което обаче не ти дава мира, съветваме те да провериш нивата на желязо в кръвта, защото анемията е възможна причина за състоянието ти.

Да не забравяш за фолиевата киселина – По време на бременността имаш по-висока необходимост от витамини и минерали, особено от фолиева киселина. Тя спомага за нарастване на матката ти, за изграждането на плацентата и за правилното развитие на бебето. Витаминът е от значение и за други важни биологични процеси. Препоръчително е да продължиш дневния му прием (0.4 мг) и до края на осмата седмица от бременността.

Да избягваш шоколада – Вместо шоколад, който увеличава енергията ти само за кратко, опитай се да пребориш апетита с пълнозърнест сандвич или бисквити. Хапни плод, пий мляко, храни се с ядки или сушени плодове и мюсли.

Твоята кожа по време на бременността

Виж какво те очаква през следващите три месеца.

Бременност по седмици

Тук ще намериш полезни съвети и много информация за теб и развитието на бебето по седмици.

В продуктите Maternea използваме чисти съставки и естествени аромати на масла.

Всички продукти са хипоалергенни и дерматологично тествани.

Гарантирано безопасни са за майката и бебето.

Нагоре