Бременност по седмици

Какво се случва с бебето?

Твоето бебе продължава растежа си – голямо е около 17-22 мм. Главата му все още надвишава размерите на тялото и е все така приведена към гърдите. Но крехкото телце на твоя шампион по скоростно развитие не е така свито, както в предходните седмици. Лицето на бебчо добива форма, за да се превърне в любимото на мама! Нослето и челюстите заякват, като върху горната се появява устна. Очите се доближават, клепачите се очертават, а зрителният нерв е достигнал крайното си развитие. Представяш ли си, че твоето бебе би могло да вижда вече!
Ръцете продължават да изпреварват в развитието си малките крака и вече пръстчетата са обособени. Вкостеняването на ръчичките е в етап първичен хрущял. Мускулите постепенно се оформят.
Туптящото сърчице на твоето мъниче е неуморно – поддържа ритъм от 80 удара в минута. Сърцето (заедно с черния дроб) е един от органите, които изпреварват в растежа си развитието на кухините в телцето на бебето, където трябва да се поместят. Това е причината гръдният му кош да е силно издут.
Още една страхотна новина – бебето вече е способно да мърда! Но не бързай в представите си за първото истинско усещане, че в теб расте живо човече. Движенията му се случват много надълбоко и все още не би могла да ги почувстваш. Но пък те се засичат от ехографа. Причината за движението на твоето бебе са сигналите на мозъка до мускулите, но това са чисто рефлекторни движения.

зелена маслина

В тази седмица бебето е
с големината на зелена маслина

7

седмица

7 седмица

Втори месец

Какво се случва с теб?

Ще ти кажем наименованието на хормона, който може да обвиняваш за непрестанните позиви на гадене. Това е хормонът хорионгонадотропин. Той се отделя в тялото ти много скоро след като си заченала и дава първоначалната сигнализация, че си бременна. През тази седмица от бременността, обаче той достига до максималното си ниво в организма ти и причинява множеството неразположения, с които ти се налага да се бориш. Освен за гаденето, хорионгонадотропинът е главният виновник и за непрестанната умора и общата отпадналост.
За да се пребориш с всички тези неприятни моменти от твоята бременност ти препоръчваме да бъдеш по-активна. Причината е, че в тялото ти се увеличава рязко потребността от кислород в  тъканите. С леки физически натоварвания и кратки тренировки можеш да се опиташ да осигуриш допълнителното количество кислород, което е нужно на организма ти.
Посъветвай се и с твоя гинеколог, но ако бременността ти протича нормално, не само можеш, а и е препоръчително да се занимаваш с фитнес или друг любим спорт. Тренировките трябва да съобразиш с триместъра, в който си. Особено важно е да наблюдаваш реакциите на организма си и да обръщаш внимание на сигналите, които ти дава след всяко упражнение, за да не прекалиш с усилията.

Тази седмица трябва да ...

Да ускориш работата на сърцето – Избери си физически упражнения, които ускоряват работата на сърцето и кръвоносните съдове, белите дробове. Така ще нормализираш функцията на нервната система и ще повишиш общия физически и емоционален тонус.

Да не прекаляваш с натоварването – Избягвай тежките физически натоварвания. И в никакъв случай не практикувай упражнения, свързани с вдигане на краката и рязка смяна на положението на тялото.

Да пиеш много течности – Важно е за хидратиране на кожата и за подобряване на циркулацията на кръвта. Помагай на бъбреците си да се справят с токсините, които трябва да бъдат елиминирани. Добре е да пиеш поне 1,5 – 2 л. вода на ден.

Твоята кожа по време на бременността

Виж какво те очаква през следващите три месеца.

Бременност по седмици

Тук ще намериш полезни съвети и много информация за теб и развитието на бебето по седмици.

В продуктите Maternea използваме чисти съставки и естествени аромати на масла.

Всички продукти са хипоалергенни и дерматологично тествани.

Гарантирано безопасни са за майката и бебето.

Нагоре