Бременност по седмици

Какво се случва с бебето?

Клетките на бебето се делят непрекъснато. Макар да не го усещаш, то бързо се развива в теб. Толкова, че през тази седмица е голямо около 10-14 мм и тежи 1,5 гр. Главата му също не е спряла растежа си и е много по-голяма от тялото, като позицията ѝ е все така приведена към телцето му. Малкото сърчице и черният дроб заемат огромно място в това малко пространство. Останалото местенце е заето от широката пъпна връв, която след време ще изтънее. Другите органи на бебето са съвсем дребни, но вече заемат определените им места. В края на тази седмица стомахчето на твоето мъниче е добило окончателната си форма и му остава единствено да расте. Пикочната система също е налице. Първичните полови клетки са по местата си, но полът на бебето още не е ясно очертан. Ще има още да се чудиш дали ще ти се усмихва малка хубавица, или чаровен господин!

Лицето на бебчо постепенно се оформя, сливат се носните и челюстните зачатъци. Появява се и малка пластинка, от която след време ще поникнат зъбките. И ако доскоро очите му са били разположени отстрани, то сега се доближават. Очният нерв започва началното си развитие.

Прешлените постепенно се подреждат по дължината на гръбначния мозък и заемат позиция, за да образуват гръбначния стълб. Оформят се и вълнообразни линии, които разделят миниатюрни пет възвишения. Макар сега да ти се струват безформени, скоро ще се превърнат в пухкави пръстчета. В същото време краката на бебето се удължават.

кафено зрънце

В тази седмица бебето е
с големината на кафено зрънце

6

седмица

6 седмица

Втори месец

Какво се случва с теб?

Яйцето, в което плува бебето в теб, се разраства. То издува все повече маточната кухина. Така наречените въси, които го обвиват, постепенно изчезват. Те остават единствено на мястото на имплантирането. А именно – в маточната стена, където силно се развиват, като по този начин изграждат плацентата – защитник на крехкото създание, за което тялото ти създава топло убежище.

Всички тези скоростни промени, които усеща твоето тялото, несъмнено ти се отразяват. Още продължават да те тормозят сутрешните или целодневни гадения. Непрекъснато си отпаднала и се чувстваш преуморена. И всичко това, колкото и неприятно да е изживяването, се счита за нормално! Единственото, но все пак и достатъчно успокоение за теб, може да бъде фактът, че всичко това е признак на нормално протичаща бременност.

Тази седмица трябва да ...

Да почиваш, винаги когато можеш – Настанявай се удобно вкъщи. Поспивай си. Отделяй време за себе си всеки ден – релаксирай и изчиствай съзнанието си.

Да не пренебрегваш движението – Когато се чувстваш по-добре, спортувай леко. Посещавай специализирани курсове за бременни – упражнения или йога, но не се пресилвай. Прекрати незабавно заниманията си, ако почувстваш, че се уморяваш.

Да ходиш пеша поне по 30 минути – Създай си този полезен навик още в началото на бременността. Опитай се да го превърнеш в приятно ежедневие. Този лесен начин за раздвижване е отлично упражнение за тонус и добра физическа форма, но и за кръвообращението, за перисталтиката и за успокояване на стресовите състояния.

Твоята кожа по време на бременността

Виж какво те очаква през следващите три месеца.

Бременност по седмици

Тук ще намериш полезни съвети и много информация за теб и развитието на бебето по седмици.

В продуктите Maternea използваме чисти съставки и естествени аромати на масла.

Всички продукти са хипоалергенни и дерматологично тествани.

Гарантирано безопасни са за майката и бебето.

Нагоре