Бременност по седмици

Какво се случва с бебето?

Дааа, знаем, че вече забеляза несъразмерната глава на иначе малкото си бебче. Без притеснения! Това е само период от развитието му. Скоро то ще изглежда точно така, както си го представяш – крехко и нежно. През тази седмица, обаче мозъкът на твоето мъниче нараства твърде много и претърпява значителни изменения. Разширението на нервната тръбичка продължава да се развива. Като резултат се оформят мозъчните полукълба.

Първичната хрущялна тъкан се появява в пъпките, от които израстват крайниците. А също и първичните елементи, от които произлизат гръбначните прешлени.

В края на тази седмица се оформят пет първични лицеви зачатъка. Очертава се симпатична тръпчинка, която ще играе ролята на уста. Сега тя е съставена от зачатъци на двете челюсти – горната и долната. Появяват се и пъпчици, които поставят началото на обонянието. Осезаемо забележими са и зачатъците на носле и очи.

Сърцето на бебето вече тупти с ясно доловим от ехографа ритъм. През тази седмица размерите на сърцето се удвояват. Храносмилателната система продължава изграждането си – очертава се бъдещият стомах, нарастват черният дроб и панкреасът.

грахово зрънце

В тази седмица бебето е
с големината на грахово зрънце

5

седмица

5 седмица

Втори месец

Какво се случва с теб?

Съжаляваме, че ще трябва да ти го кажем, но неприятните сутрешни изненади с гаденето продължават. И дори се превръщат от изненади в нещо обичайно. Така ще е поне до края на втория месец от бременността. Добрата новина е, че след това ще намалеят, а може и да изчезнат. Нормално е от това да загубиш апетит.

Не се притеснявай също, че стомахът ти се подува. Бъди подготвена и за киселините. Доста неприятности се събират за тялото ти и ще успеят да те уморят. Това поражда безпокойството и чувството за отпадналост, но нямаш избор и ще трябва да се бориш срещу тях.

Нарушенията в кръвообръщението и засиления приток на кръвта водят до усещане за тежест в краката ти.

Тази седмица трябва да ...

Да си припомняш колко обичаш любимия – Така ще ти е по-лесно да удържиш на напрежението, което непрекъснато те тласка да обвиняваш него за всички неприятни проявления на бременността.

Да се опиташ да си представиш бебето в обятията си – Представи си, че вече прегръщаш любимото си същество и усещаш топлината на неговите малки ръчички в своята длан. Колкото и зле да ти е в момента, припомняй си, че това е само период, който скоро ще отмине. А след него идва най-хубавото!

Да промениш хранителните си навици – Отбягвай мазните и кисели храни, които могат да раздразнят допълнително стомаха ти.

Твоята кожа по време на бременността

Виж какво те очаква през следващите три месеца.

Бременност по седмици

Тук ще намериш полезни съвети и много информация за теб и развитието на бебето по седмици.

В продуктите Maternea използваме чисти съставки и естествени аромати на масла.

Всички продукти са хипоалергенни и дерматологично тествани.

Гарантирано безопасни са за майката и бебето.

Нагоре