Бременност по седмици

Какво се случва с бебето?

Представи си, че в себе си носиш едно миниатюрно човече! Точно така – твоето бебче вече има зачатъци на крайници и на вътрешни органи. Ръчичките, които след няколко месеца ще махат енергично, когато видят мама, сега са крехки костици. А крачетата – те ще се появят в последствие.
Сърдечната тръбичка заема мястото си, а кръвоносните съдове се развиват и достигат до кръвоносната мрежа на плацентата и пъпната връв. Ето, че сте неразделно свързани!
Едва четвърта седмица от бременността ти е, а бебето вече има сърце и кръвообращение! Освен това, са развити и всички главни органи. Главичката му е ясно обособена, както и острата му опашка. Централната нервна система продължава да се оформя в три луковици върху нервната тръбичка. Главният мозък ще произлезе именно от тези луковички. Гръбначният мозък пък е вече на мястото си. Той е доста дълъг и достига чак до опашката. Неговото бързо развитие е лесно забележимо в сравнение с това на коремчето. Именно заради това твоето мъниче прилича на запетайка. Изграждат се сетивните органи, като зачатъци на вътрешно ухо, на очички, на бъдещите челюсти. Има я и малката пъпчица, която ще порасне в езиче, с което бебчо закачливо ще ти се плези. Леко разширение е местенцето на бъдещия стомах, а срещу него се показват зачатъци на черен дроб, жлъчка и панкреас. Бебчо има и начални образувания на гръклян и дихателна тръба, а също и щитовидна жлеза и хипофиза. Първичните клетки, които ще оформят половите клетки, също се придвижват към мястото, където ще се развиват. Всички тези специални придатъци и бъдещи органи се побират в 5 мм.

ябълкова семка

В тази седмица бебето е
с големината на ябълкова семка

4

седмица

4 седмица

Първи месец

Какво се случва с теб?

Типичните признаци на бременността, които са се проявили миналата седмица, сега се засилват. Гърдите ти са наедрели, но освен подути, стават и болезнени. Веничките започват да прозират под опънатата кожа. Нормално е да се появи чувството, че зърната те сърбят. Причината е, че самите ареоли се променят – разширяват се, стават по-тъмни и по-изпъкнали. Ако преди зачеването матката ти е имала форма на смокиня, то сега тя е вече с размерите на мандарина. С увеличаването си матката ти започва да придърпва връзките, които я поддържат, като причинява леките болки, които може да почувстваш ниско в корема.
Под влияние на хормоните цервикалната слуз се сгъстява в шийката на матката, като по този начин образува своеобразна запушалка. Тя затваря входа на маточната кухина. Ще забележиш също, че влагалищните секрети стават по-обилни. По този начин организмът ти се старае да предпази влагалището от микробите, които могат да проникнат.

Тази седмица трябва да ...

Да намираш причина да се усмихваш всеки ден – Страдаш от безсъние или обратното – от сладка ленивост, която те тласка към леглото непрекъснато. Уморена си, настроението ти не, че е лошо, но понякога просто липсва. А има причина да се усмихнеш –  скоро ще имаш още един човек, на когото да дадеш цялата си обич.

Да знаеш за „нападението“ над пикочния ти мехур – Уголемената ти матка ще започне все по-често и все по-безмилостно да притиска пикочния ти мехур. Така че бъди подготвена за зачестени посещения на тоалетната. За доброто ти настроение – съветваме те да си я направиш уютна, сложи си вестник с вицове например.

Да оставиш организма си да привикне към новостите – Промените, които претърпява тялото ти, ще го карат да ти напомня все по-често за себе си. Ще осъзнаеш колко си зависима от него, но не му се поддавай изцяло. Върши нещо напук – направи си кратка разходка в планината например. Упорствай срещу мързела!

Твоята кожа по време на бременността

Виж какво те очаква през следващите три месеца.

Бременност по седмици

Тук ще намериш полезни съвети и много информация за теб и развитието на бебето по седмици.

В продуктите Maternea използваме чисти съставки и естествени аромати на масла.

Всички продукти са хипоалергенни и дерматологично тествани.

Гарантирано безопасни са за майката и бебето.

Нагоре