Бременност по седмици

Какво се случва с бебето?

Бебето е пораснало още малко и сега е голямо приблизително 48 см. Закръглено и пухкаво, то вече тежи повече от 2 кг и половина. Макар главата му да се втвърдява, тя е все така нежна и крехка – лесно може да се деформира, което ще облекчи преминаването на малкото създание по време на раждането. Това, че променя формата си не трябва да те притеснява. Главицата му ще възвърне нормалния си вид веднага след като се появи на бял свят.

голям пъпеш

В тази седмица бебето е
с големината на голям пъпеш

36

седмица

36 седмица

Девети месец

Какво се случва с теб?

И бебето, и матката ти са увеличили размерите си. Матката ти продължава да се измества – вече е приблизително 14 см над пъпа. Добрата новина е, че за разлика от тях ти най-вероятно няма да наддадеш много повече. Именно тези размествания ти причиняват и известен дискомфорт. Но с всяка изминала седмица бебето ще се премества надолу към таза. Това ще облекчи натиска върху дихателните пътища и ще облекчи състоянието ти.

Тази седмица трябва да ...

Да зачестиш срещите с акушерката си – Сега е моментът да започнете да обсъждате с нея, както и с избраното родилно отделение, приближаващото раждане, а също и методите за обезболяване.

Да запазиш спокойствие при вида на кръв – Ако усетиш освобождаване на кръв, примесена със слуз, не губи разсъдъка си. Това е т.нар. слузеста тапа, която блокира отварянето на канала на маточната шийка и предотвратява попадането на бактерии в матката. „Отварянето“ ѝ всъщност е предизвестие на това, че раждането наближава.

Да изразходваш енергията – Напрежението и очакването в последните седмици на бременността може да те изпълни с енергия, която лесно да изразходваш с разходки. Не стой вкъщи, за да чакаш бебето да поеме навън. Излизай по-често, разсейвай се и се остави да бъдеш приятно изненадана от момента, когато времето за първата ви среща ще дойде.

Твоята кожа по време на бременността

Виж какво те очаква през следващите три месеца.

Бременност по седмици

Тук ще намериш полезни съвети и много информация за теб и развитието на бебето по седмици.

В продуктите Maternea използваме чисти съставки и естествени аромати на масла.

Всички продукти са хипоалергенни и дерматологично тествани.

Гарантирано безопасни са за майката и бебето.

Нагоре