Бременност по седмици

Какво се случва с бебето?

Тази седмица от твоята бременност определено няма да премине така „тихо“, както предходните две. Причината е, че макар все още да не го чуваш или усещаш, сърцето на твоето бебче вече се е формирало и тупти. То е по-скоро зачатък. Представлява две тръбички, които много бързо оживяват от ритмични удари. Твоето мъниче е още толкова крехко! Но след време сърчицето му ще укрепне, за да е подготвено за обичта на мама.

През този период се появяват и първите кръвоносни съдове. Те все още не съдържат червени кръвни телца, а само първични клетки, от които по-късно ще се обособят всички видове кръвни телца. В резултат на ускореното клетъчно делене бебчо бързо и неусетно пораства – от 0,2 мм стига до 1,5 мм! В теб расте създание, жадно за живот!

маково семе

В тази седмица бебето е
с големината на маково семе

3

седмица

3 седмица

Първи месец

Какво се случва с теб?

При теб започват да се проявяват първите видими признаци на бременността. Това, което вероятно ще забележиш най-напред (макар не винаги да се случва при всички бременни), е отсъствието на менструация. При условие, че обикновено имаш редовен цикъл, а сега ти закъснява, то е съвсем възможно скоро да разбереш щастливата новина. Имай предвид, че съществуват и случаи, при които може да прокървиш. Това, обаче не означава, че бебчо не е успял да се задържи за мама.

През тази седмица ти сериозно започваш да изпитваш съмнения относно това дали си бременна. Първите сигнали, които тялото ти ще даде, са наедряването и напрежението в гърдите, характерното сутрешно гадене, внезапна отпадналост, необичайна нервност и раздразнителност.

Тази седмица трябва да ...

Да успокоиш емоциите си – опитай се да запазиш спокойствие, докато отидеш на преглед при гинеколога си. След като в началото споменахме, че тази седмица от твоята бременност няма да е така „тиха“, трябва да добавим, че ще бъде озвучена и от радостните възгласи на любимия, когато разбере, че семейството се увеличава.

Да бъдеш подготвена за сутрешното гадене – сложи в чантата си солети или бисквитки, с които да успокоиш неприятното гадене.

Да осъзнаеш, че вече не отговаряш само за себе си – с напредването на бременността ще ти се налага все по-често да внимаваш с храните и напитките, които приемаш.

Твоята кожа по време на бременността

Виж какво те очаква през следващите три месеца.

Бременност по седмици

Тук ще намериш полезни съвети и много информация за теб и развитието на бебето по седмици.

В продуктите Maternea използваме чисти съставки и естествени аромати на масла.

Всички продукти са хипоалергенни и дерматологично тествани.

Гарантирано безопасни са за майката и бебето.

Нагоре