Бременност по седмици

Какво се случва с бебето?

От предходната седмица до сега бебето е пораснало с около 2 см. То вече е голямо приблизително 28 см и тежи между 500-600 гр.

Пъпките, които стоят на мястото на зъбите, произвеждат вече веществото, необходимо за изграждането на бъдещите млечни зъбки. Да – твоето бебе няма вечно да е с щърба усмивка!

Невроните се успокояват и е време да си починат след неуморната работа, като спрат движението си. С това приключва деленето на нервните клетки на твоето бебе. Вече са прокарани необходимите нервни пътища, по които мозъка ще предава сигнали на останалите части от тялото.

грейпфрут

В тази седмица бебето е
с големината на грейпфрут

23

седмица

23 седмица

Шести месец

Какво се случва с теб?

С нарастването на бебето ти матката също увеличава размера си. За да ѝ осигурят нужното пространство, органите се разместват. Диафрагмата се повдига, долните прешлени са под напрежение, а стомахът преминава леко встрани.

Стомахът е и под допълнителна обсада от тялото ти. Високото съдържание на хормона прогестерон забавя храносмилането ти. Стомахът е затруднен и се изпразва по-бавно. Затворът между него и хранопровода не е плътен и това води до връщането на киселините към хранопровода. Именно това е причината да усещаш неприятното неразположение в стомаха си.

Тази седмица трябва да ...

Да отидеш на шопинг – Използвай времето за себе си и обновяване на гардероба. Освен че коремчето ти е нараснало доста от началото на бременността до сега, то и краката ти са увеличили размера си. Подути са и е необходимо да носиш поне номер по-големи обувки. Избери такива с плътна подметка и удобна, мека стелка.

Да намериш тайната към доброто настроение – Много пъти сме те съветвали да избягваш сладкото. Сега, обаче ще ти кажем нещо различно. Хапвай си черен шоколад за настроение! Той е богат на антиоксиданти и желязо, от които тялото ти има нужда. Заслужаваш малка вкусна награда за това, че устояваш на набезите на хормоните и причинените от тях неразположения.

Да успокояваш любимия – Той може и да не усеща физически всичко, което се случва с тялото ти, но това не означава, че чувствата му към теб са се изпарили. Напротив, точно незнанието за това какво точно преживяваш, докато си бременна и тялото ти се променя пред очите му, кара любимия до теб да се притеснява. Най-малкото охкане за него може да бъде като непосилно болезнено усилие, срещу което той да се чувства безсилен. Във времето само за двама ви му обяснявай какво се случва с теб и му благодари за подкрепата.

Твоята кожа по време на бременността

Виж какво те очаква през следващите три месеца.

Бременност по седмици

Тук ще намериш полезни съвети и много информация за теб и развитието на бебето по седмици.

В продуктите Maternea използваме чисти съставки и естествени аромати на масла.

Всички продукти са хипоалергенни и дерматологично тествани.

Гарантирано безопасни са за майката и бебето.

Нагоре