Бременност по седмици

Какво се случва с бебето?

Бебето ти определено расте повече на дължина, отколкото на ширина. Представи си малката му главица – диаметърът ѝ е около 6 см, докато дължината на цялото му тяло е около 26 см.

Нежната му кожа се уплътнява и не е така прозрачна. Тя вече успява напълно да покрие вените отдолу. В зародиш са и потните жлези, които започват производството на прозрачно, мазно вещество. То ще излезе на повърхността и ще покрие кожата.

Макар и затворени от клепачите, очите на бебето продължават развитието си. Пигментацията на ириса е завършена и няколко седмици след раждането ще можеш да видиш какъв е бил цветът на очите му още в утробата ти!

цвекло

В тази седмица бебето е
с големината на цвекло

22

седмица

22 седмица

Шести месец

Какво се случва с теб?

Количеството на кръвта в тялото ти се е увеличило, за да осигури нужните допълнителни 25% от кръвната маса за плацентата. Причината е, че по този начин изхранваш растящото си бебе.

Това, обаче затруднява изкачването на кръвта към сърцето и може да усетиш някои неразположения, за които е добре да си подготвена. Едно от тях е, че налягането върху капилярите може да предизвика леко кървене от носа и венците.

Друго последствие, което може да очакваш, е изтръпване и тежест в краката, разширени вени, а в някои случаи и хемороиди.

Нарасналият обем на кръвта претоварва вените и може да причини разширяването им. Това пък понижава тонуса и кръвното ти налягане може да падне необичайно ниско. Ако усетиш слабост или виене на свят, седни (или при възможност полегни) и бързо изпий чаша вода. Остани така, докато се освежиш и се почувстваш по-добре.

Бъбреците ти пък работят усилено, за да пречистят кръвта от токсините, защото тялото ти се стреми да отдели повече от тях по време на бременността. За да им помогнеш да функционират максимално, е добре да приемаш, колкото може повече течности.

Тази седмица трябва да ...

Да направиш проучване – Не е необходимо да проявяваш уменията на Шерлок Холмс, но е добре да си запозната с възможността да посещаваш училища за бременни. Те могат да те подготвят за предстоящото събитие и да ти дадат полезни насоки как да се грижиш най-добре за себе си по време на бременността, а и за бебето след неговото раждане.

Да продължиш с гимнастиката – И през този период може да продължиш със спортните си занимания. Важно е само да изключиш всички упражнения, които се правят по легнал гръб. Полезни за теб са упражненията за намаляване застоя на кръвта във вените и за укрепване свода на стъпалата.

Да облекчиш краката си – Изпробвай Охлаждащ и успокояващ гел за крака Maternea, за да намалиш неприятното усещане за тежест в краката. Активните му съставки хидратират кожата, облекчават напрежението, намаляват дискомфорта и дават усещането за лекота и свежест още след първото нанасяне.

Твоята кожа по време на бременността

Виж какво те очаква през следващите три месеца.

Бременност по седмици

Тук ще намериш полезни съвети и много информация за теб и развитието на бебето по седмици.

В продуктите Maternea използваме чисти съставки и естествени аромати на масла.

Всички продукти са хипоалергенни и дерматологично тествани.

Гарантирано безопасни са за майката и бебето.

Нагоре