Бременност по седмици

Какво се случва с бебето?

Усещаш бебето си много осезаемо. То вече е голямо около 21 см и тежи над 300 гр. Настанен удобно в теб, бебчо е същински акробат! Движи енергично ръцете и крачетата си, а пъпната връв, за която е захванат, не му пречи да се движи грациозно като гимнастик, докато се премята и подскача. Пространството, което му осигурява твоето тяло, е достатъчно, за да прави разтягания до стената на матката ти.

Твоето бебе прекарва в сън около 16-20 часа на денонощие. Не си мисли, обаче че когато ти спиш, така послушно прави и то. Периодите ви на сън и на бодърстване не съвпадат. Ето защо може да се събудиш посред нощ.

манго

В тази седмица бебето е
с големината на манго

19

седмица

19 седмица

Пети месец

Какво се случва с теб?

Ще забележиш, че постепенно се задъхваш повече от обикновено. Все пак органите ти работят за двама и отделяш много повече въглероден диоксид. Сега на тялото ти му се налага да изведе и въглеродния диоксид, отделян от бебето, за да му достави кислород. Това е причината да дишаш учестено, да усещаш умора и при най-малкото усилие.

Друга причина за затрудненото дишане е, че с нарастването си матката ти избутва коремната маса нагоре. По този начин се потиска диафрагмата и обема на гръдния кош намалява.

Тази седмица трябва да ...

Да внимаваш със замайванията – Мозъкът ти става по-чувствителен към повишеното количество на въглероден диоксид в кръвта и може да усетиш замайване. Избягвай горещините и приемай повече вода и натурални течности, за да компенсираш.

Да хапваш яйца – Те съдържат цинк, който е отлично средство срещу настинки по време на бременността. Освен това внимателно изгражда и подпомага функцията на ДНК-то, и са полезни в периода на кърменето.

Да забравиш за сауната и вибромасажа – Разширяването на кръвоносните съдове и разширеното сърцебиене са последствие от сауната, което можеш да си спестиш. Също както и вибромасажът. Той от своя страна повишава кръвното налягане и стимулира активирането на мускулите, което довежда до опасност от спонтанен аборт.

Твоята кожа по време на бременността

Виж какво те очаква през следващите три месеца.

Бременност по седмици

Тук ще намериш полезни съвети и много информация за теб и развитието на бебето по седмици.

В продуктите Maternea използваме чисти съставки и естествени аромати на масла.

Всички продукти са хипоалергенни и дерматологично тествани.

Гарантирано безопасни са за майката и бебето.

Нагоре