Бременност по седмици

Какво се случва с бебето?

Твоето бебе е голямо около 20 см и тежи приблизително 240 гр. Кожата му постепенно се удебелява, макар да е все още прозрачна. Ноктите му растат, а също и косата, която нежно ще галиш след още няколко месеца.

А под косата на твоето бебе – в малката му главица, се завършва периода на делене на нервните клетки. Техният брой е между 12 и 14 милиарда и ще бъде такъв, докато детето ти поотрасне. След 18-годишната му възраст броят на нервните клетки постепенно ще започне да намалява.

сладък картоф

В тази седмица бебето е
с големината на сладък картоф

18

седмица

18 седмица

Пети месец

Какво се случва с теб?

Щитовидната ти жлеза, както и останалите органи, стават по-активни. Следствие от нейното ускорено действие е повишаването на температурата на тялото ти. Нормално е да чувстваш прилив на горещи вълни, а също и да се потиш повече от обикновено.

Изпотяването е естественият начин твоето тяло да се освободи от токсините, които собственият ти организъм заедно с този на бебето, са произвели.

Ако си бременна през лятото, ще усещаш особено неудобство. За да намалиш дискомфорта, отдай се на почивка на приятно и прохладно място. Ако пък преминаваш през пътешествието на бременността през зимата, не прекалявай с броя на топлите дрехи.

Тази седмица трябва да ...

Да наблягаш на оранжевото и червеното – Не, не се месим в гардероба ти. Говорим за плодовете и зеленчуците. Оранжево-червените плодове и зеленчуци съдържат по-голямо количество витамин А. Необходимо е да го осигуриш за бебето си, защото витаминът играе важна роля за развитието на слуха и зрението му. Така че хапвай си често моркови и домати, портокали и мандарини.

Да активираш тялото си – Продължавай да се движиш, спортувай винаги, когато се чувстваш добре. Освен йога за бременни, може да опиташ и плуване. Изследвания на американски педиатри доказват, че майките, които се движат активно през бременността, подпомагат развитието на плацентата и така осигуряват повече хранителни вещества за своето бебе.

Да откажеш газираните напитки – Вероятно вече не ги консумираш, но е важно да ти припомним. Когато си жадна, по-добре изпий чаша вода. А ако искаш нещо сладко и с вкус, за предпочитане е да избереш 100% натурален плодов сок.

Твоята кожа по време на бременността

Виж какво те очаква през следващите три месеца.

Бременност по седмици

Тук ще намериш полезни съвети и много информация за теб и развитието на бебето по седмици.

В продуктите Maternea използваме чисти съставки и естествени аромати на масла.

Всички продукти са хипоалергенни и дерматологично тествани.

Гарантирано безопасни са за майката и бебето.

Нагоре