Бременност по седмици

Какво се случва с бебето?

Бебето вече е пораснало до около 17-18 см и тежи приблизително 160гр. Ушите му се наместват отстрани на главата, а очите се доближават все повече едно към друго. Формиралата се ретина става чувствителна към светлина. Това означава, че то вече почти може да вижда, стига очите да се оформят докрай.

Ако наричаш бебето си с милото „пиленце“, точно сега никак няма да сбъркаш! Причината е, че бебето е изцяло покрито с фин пух, наречен лануго.

глава лук

В тази седмица бебето е
с големината на глава лук

16

седмица

16 седмица

Четвърти месец

Какво се случва с теб?

Голямата новина от тази седмица е, че ще усетиш бебето да се движи! И до сега мъничето е помръдвало и си виждала графика на пулса му при преглед с ехограф, но вече собственото ти тяло ще започне ясно и отчетливо да го усеща.

Може твоето малко пиленце все още неуверено да пърха с крилца, но постепенно ще усетиш как набира увереност и започва ясно да ти сигнализира, че е вътре.

Не се притеснявай, ако не усещаш движенията на бебето си точно през тази седмица. Не забравяй, че твоето тяло е различно и не винаги това, което се случва при останалите майки, ще се случва и при теб.

Все пак следи дали не се отдалечавате – ти и бебето, твърде много от обичайното развитие през различните периоди на бременността. Ако забележиш големи несъответствия, посъветвай се с твоя гинеколог.

Тази седмица трябва да ...

Да направиш необходимите изследвания – През тази седмица трябва да си направиш ултразвуково изследване, а също и амниоцентеза или биохимичен скрининг за вродени малформации.

Да организираш романтична среща с любимия – Скоро моментите на интимна близост с любимия ти ще станат все по-малко. Възползвай се от това, че вече си забравила за неприятните състояния, свързани с гаденето. Сега, когато неразположенията липсват, е време да си припомните колко се обичате.

Да запазиш първите снимки на бебето – Ако вече имаш снимки от ехографа, може да ги включиш в албума с първите снимки на бебето. Ще остане за спомен, след като бебето порасне – и на него, и на теб, и на всички близки ще им е приятно да си спомнят как сте пораснали.

Твоята кожа по време на бременността

Виж какво те очаква през следващите три месеца.

Бременност по седмици

Тук ще намериш полезни съвети и много информация за теб и развитието на бебето по седмици.

В продуктите Maternea използваме чисти съставки и естествени аромати на масла.

Всички продукти са хипоалергенни и дерматологично тествани.

Гарантирано безопасни са за майката и бебето.

Нагоре