Бременност по седмици

Какво се случва с бебето?

Бебето ще те изненада със своя внушителен размер от 14 см! Приблизително толкова е пораснало то от главата до петите. Нежната му главица има диаметър от около 3-4 см.

Двигателните му способности вече не се изчерпват само с помръдване на крачета и ръчички. Бебето може като същински актьор да присвива веждите си, да върти очите и да отваря устата си.

Дълбокият подкожен слой, наречен дерма, стига до периода, в който се превръща в съединителна тъкан от еластични и колагенови влакна. До края на четвъртия месец те ще предадат окончателния вид на кожата.

Малкия организъм на бебето вече може да произвежда и щитовидни хормони, тъй като щитовидната жлеза функционира. Нейна задача е и да осигурява растежа на бебето.

портокал

В тази седмица бебето е
с големината на портокал

14

седмица

14 седмица

Четвърти месец

Какво се случва с теб?

Обонянието ти се изостря и понякога любимия може спокойно да те нарече „хрътка“ със закачлива усмивка. Можеш да подушиш почти всичко, независимо, че е далеч от теб. Хормоните ти бушуват, но хубавото е, че вече не са така агресивно насочени към настроенията в стомаха ти. Гаденето е забравена история, а също и общата отпадналост. Чувстваш се по-енергична и привикваш със статуквото си на щастлива бременна жена.

Сигурно вече си усетила връзката между теб и своето бебе. И колкото повече расте то, толкова повече ще заздравява тя.

Начинът ти на хранене също е вид връзка с твоето бебе. Можеш да му помогнеш в развитието, именно защото щитовидната му жлеза функционира и има нужда от йод. Добре е да си набавяш необходимото количество. Докато си бременна, а и в периода на кърменето препоръчителното количество е 200-250 микрограма.

Тази седмица трябва да ...

Да хапваш храни, богати на йод – Сред тях са морските риби, киселото мляко, яйцата, червеното цвекло, орехите, лука, меда, сините сливи.

Да обясниш и на кака/батко – Ако имаш по-голямо дете, е важно отрано да му обясниш, че скоро семейството ще се увеличи с още един член. От значение е разговорите по темата да му изяснят , че братчето/сестричето няма да застрашат неговата значимост и че няма да отнемат мястото му в сърцата на мама и татко.

Да следиш редовно теглото си – Много пъти ще ти напомним, че е важно да следиш теглото си. Причината ли? Наистина е важно! От една страна, ако прекалиш твърде много с килограмите, после ще ти е трудно да възстановиш фигурата си. От друга – възможно е това да създаде проблеми и на бебето.

Твоята кожа по време на бременността

Виж какво те очаква през следващите три месеца.

Бременност по седмици

Тук ще намериш полезни съвети и много информация за теб и развитието на бебето по седмици.

В продуктите Maternea използваме чисти съставки и естествени аромати на масла.

Всички продукти са хипоалергенни и дерматологично тествани.

Гарантирано безопасни са за майката и бебето.

Нагоре