Бременност по седмици

Какво се случва с бебето?

През тази седмица твоето бебе е голямо около 12 см. Чрез ултразвук неговата глава може вече да се измери. В диаметър тя е около 3,2 см.

Скелетът на бебчо продължава изграждането си. Непрекъснато произвежда костно вещество и е в етап на скоростен растеж. Пръстите на ръцете вече могат да се свиват. Точно както си виждала и други малки бебета, и твоето отвътре може да стиска юмручета! Пръстите на крачетата също не закъсняват и вече са способни да се разтварят! Тези движения, обаче не са контролирани от мозъка.

Устата на твоето бебе също е добила нови умения. Може да се отваря, да се затваря и да извършва сукателни движения. По този начин твоето бебе гълта по малко от амниотичната течност, в която плува. Но това не трябва да те притеснява, напълно нормално е. Тези течности се изхвърлят от малкия организъм под формата на урина чрез функциониращите вече бъбреци.

домат

В тази седмица бебето е
с големината на домат

13

седмица

13 седмица

Четвърти месец

Какво се случва с теб?

Това, че енергията ти постепенно се възвръща през този период в никакъв случай не означава, че трябва да прекаляваш с натоварването. Било то физическо или психическо. На тялото ти му е необходим пълноценен сън, а на съзнанието – почивка.

Коремчето ти започва да се закръгля. Може да не е прекалено забележимо, но опитното око на приятелка/жена, минала през това, не би я подвело, дори да те вижда за пръв път. И независимо дали околните забелязват, или не – едно е сигурно – ти знаеш, че тялото ти се променя. И сетивата ти усещат промените, които търпят тялото и кожата ти.

Тази седмица трябва да ...

Да не забравяш необходимите изследвания – Проследи дали си минала през изследване за т.нар. австралийски антиген HbsAg (то се прави в началото на бременността и 6 седмици преди термина). А също и изследване за HIV(СПИН) и сифилис.

Да се въздържаш от покупки за бебето – Трудно е да устоиш на всички прекрасни дрешки в умален вариант, но не забравяй, че много от тях не са сред най-нужните ти покупки сега. Има време, докато бебето се появи. А и много от приятелките и близките ти ще те затрупат с подаръци за мъника след раждането.

Да изпробваш ново развлечение – Опитай се да намериш нови любими дейности, които ще паснат на по-късния период на бременността, когато нямаш възможност да си крайно физически активна. Дали ще е вид рисуване, писане или друг тип изкуство – изборът е твой. Но е важно да се чувстваш пълноценна и докато прекарваш по-голямата част от времето си вкъщи.

Твоята кожа по време на бременността

Виж какво те очаква през следващите три месеца.

Бременност по седмици

Тук ще намериш полезни съвети и много информация за теб и развитието на бебето по седмици.

В продуктите Maternea използваме чисти съставки и естествени аромати на масла.

Всички продукти са хипоалергенни и дерматологично тествани.

Гарантирано безопасни са за майката и бебето.

Нагоре