Бременност по седмици

Какво се случва с бебето?

През тази седмици твоето бебе е пораснало с още няколко милиметра! Неуморно е! Сега е голямо почти 9 см и тежи приблизително 28 гр. Главата му е все още една трета от тялото. Костите, развили се най-напред в крайниците, постепенно започват да се оформят от хрущялните влакна, които се реорганизират в по-плътни тъкани.

Постепенно започват оформянето си нослето и брадичката. Пространствата над очите и горната устна започват да се окосмяват, за да оформят веждите и чертите на бебето. Но те съвсем няма да са постоянни – твърде нежни са и ще окапят при раждането, за да се появят по-плътни косми.

Нервните клетки продължават да се размножават, но без да се съединяват. Мозъкът не е способен да функционира изцяло. Единственото, което е развил като способности, са простичките рефлекси. Но все пак бебчо ще продължава да се развива и през следващите седмици!

праскова

В тази седмица бебето е
с големината на праскова

11

седмица

11 седмица

Трети месец

Какво се случва с теб?

Сърцето ти бие учестено – с още няколко удара в минута в сравнение с времето от преди да забременееш. Ето защо се задъхваш повечко и се уморяваш по-лесно. Но не е притеснително.

Друга промяна, която ще забележат и околните през този период от бременността, е че се разхубавяваш. Сигурно и друг път си чувала, че бременните са някак по-красиви и сякаш магическа обвивка сияе около тях. Ти вече си именно в този период!

Косата ти се променя – омазнява се по-малко, става по-обемна. Причината се крие в хормоните на бременността (естроген и прогестерон), на които дължиш и неприятните, и прекрасните моменти по време на твоите девет месеца. Точно тези хормони спират секретирането на мастните жлези, а също и предотвратяват нормалното падане на косата. Същите тези хормони правят бюста ти особено очарователен! Причината е, че стимулират млечните жлези, в следствие на което гърдите ти растат ли, растат.

Тази седмица трябва да ...

Да потърсиш подходящи дрехи за бременни – Макар при всяка бъдеща майка да е различно, то постепенно наедряваш. И растящото ти коремче има нужда от подходящо облекло. Старай се дрехите, които подбираш, да са ти удобни и да не притискат областта около талията. Бебчо вътре има нужда от пространство и не иска да го ограничаваш с тесни дрехи!

Да не се притесняваш да взимаш дрехи назаем – Може би няма да ти е лесно да смениш изцяло гардероба си с дрехи, които след бременността ще са ти непотребни (освен ако не планирате братче/сестриче). Не се свени да вземеш от приятелка, която няма нужда от тях, или дори от любимия. Някои цветни негови дрехи ще ти стоят страхотно!

Да не пропускаш всекидневната грижа за гърдите си – Кожата на гърдите и деколтето е изключително фина, деликатна и не много еластична. Тъй като в бюста няма развита мускулатура, красотата и стегнатостта му зависят изцяло от състоянието на кожата. Гърдите се нуждаят от ежедневна грижа и мазане с подходящи специализирани кремове и масла – хидратиращи и подхранващи, които да поддържат кожата им еластична. Това е ключово за осигуряване на стегнатостта на бюста след раждане и кърмене.

Твоята кожа по време на бременността

Виж какво те очаква през следващите три месеца.

Бременност по седмици

Тук ще намериш полезни съвети и много информация за теб и развитието на бебето по седмици.

В продуктите Maternea използваме чисти съставки и естествени аромати на масла.

Всички продукти са хипоалергенни и дерматологично тествани.

Гарантирано безопасни са за майката и бебето.

Нагоре