Бременност по седмици

Какво се случва с бебето?

През тази седмица бебето ти е голямо около 7 см и тежи приблизително 18 гр. То прави различни спонтанни движения с тялото си. От една страна те се дължат на множеството образували се мускули. А от друга страна – на факта, че мозъкът все още не е достатъчно развит, за да ги регулира. Именно сега е периодът, през който нервните клетки (наричат се невробласти) изживяват бурното си развитие. Освен че се размножават, невробластите се придвижват и към мозъчното вещество.

В панкреаса на бебето се оформя група от клетки под наименованието Лангерхансовите острови. Те имат съществено значение, защото образуват инсолин и глюкоген. Черният дроб на твоето мъниче пък е доста голям в сравнение с останалите части на тялото. Той е приблизително 10% от теглото на телцето му.

В най-дълбокия слой на кожата започват оформянето си луковиците на косъмчетата и на косата. Те ще продължат развитието си и след още няколко месеца ще усещаш допира на меката главица, докато галиш своето дете.

кайсийка

В тази седмица бебето е
с големината на кайсийка

10

седмица

10 седмица

Трети месец

Какво се случва с теб?

Матката ти вече се е уголемила толкова, че не може да се побере в тазовата кухина. Това е причината да се повдигне и комфортно да се настани в коремната кухина. Вече няма да притиска пикочния ти мехур. Постепенно ще усетиш, че неразположенията, причинени от честата нужда да ходиш до тоалетна, изчезват. Като цяло се чувстваш по-добре, гаденето намалява, а може и съвсем да изчезне. Апетитът ти се възвръща, но не му позволявай да надделее над разумното хранене. Все пак огромните количества, които ти се струва, че си способна да поемеш, могат да повлияят на теглото ти. Храни се умерено и не пропускай да следиш как наддаваш на килограми.

Тази седмица трябва да ...

Да си купиш кантар – Ако не разполагаш с кантар у дома, съветваме те да си вземеш такъв, който отчита правилно всеки грам, с който наддаваш. Така ще можеш да следиш теглото си и да прецениш дали с малкото ти съкровище растете в рамките на допустимите норми.

Да си запазиш час при зъболекаря – Посъветвай се със специалист за това какви са подходящите продукти за устната кухина и зъбите ти. Зъбите и венците стават особено чувствителни по време на бременността. Ето защо е важно да се погрижиш за тях, така че да се усмихваш спокойно на любимия и на заобикалящите те.

Да бъдеш подготвена за прегръдки – Вече настъпи моментът, в който може да разкажеш на целия свят, че си бременна. Ако до сега си се въздържала, то вече можеш спокойно да разкриеш, че не си напълняла напоследък, а наддаваш, защото носиш още едно човече в себе си.

Твоята кожа по време на бременността

Виж какво те очаква през следващите три месеца.

Бременност по седмици

Тук ще намериш полезни съвети и много информация за теб и развитието на бебето по седмици.

В продуктите Maternea използваме чисти съставки и естествени аромати на масла.

Всички продукти са хипоалергенни и дерматологично тествани.

Гарантирано безопасни са за майката и бебето.

Нагоре