Бременност по седмици

Какво се случва с бебето?

Всички знаем, че твоето бебче няма да бъде донесено от щъркела. Появата му като чакан член на твоето семейство всъщност започва много по-рано и се случва много по-различно.

Между 30-тия и 50-тия час след като с любимия ти сте се отдавали на сладки ласки и нежни милувки се случва т.нар. оплождане. Това е деленето, в резултат на което се получават две клетки с еднаква големина. На свой ред всяка от тях отново се разделя на 4 към 50-тия час, след това на 8 към 60-тия час. Това е т.нар. морула във формата на топка, съставена от 16 клетки (наподобява черничев плод). Деленето ѝ продължава, морулата непрекъснато нараства, като междувременно се придвижва към матката през следващите 3 дни.

Друг термин, който трябва да въведем за следващия етап, е превръщането на морулата в бластула. Това става след като периферните клетки с по-малки размери оградят по-големите централни клетки. Те ще сложат началото на зародиша, който по-късно ще наричаш с мили имена. Мъничката сфера получава вдлъбване в средата и така се образува пълна с течност кухина, в която се разполага клетъчната сфера – зародишен мехур.

От ембрионалния мехур се образува зародишът. А през това време външните клетки постепенно изграждат предпазващата го обвивка. Част от тази обвивка ще постави началото на плацентата, която ще свързва неразделно теб и бебчо през предстоящите 9 месеца. На този етап бластоцитът е с размери 250 хилядни от милиметъра!

Бластоцитът достига матката между 4 и 5-тия ден след оплождането. В нея той плува свободно. Тогава блестящата обвивка на яйцето изчезва и с единия си край бластоцитът се долепва към лигавицата на матката.

На седмия ден след оплождането външните клетки на бластоцита започват да проникват в клетъчния епител на матката, поставяйки началото на имплантирането, което действително става през втората седмица след оплождането.

маково семе

В тази седмица бебето е
с големината на маково семе

1

седмица

1 седмица

Първи месец

Какво се случва с теб?

Ти все още дори не подозираш, че си бременна! Нямаш представа, че след 40 седмици ще държиш в топлите си обятия малко същество, което ще обичаш повече от всичко на света. Но изненадата ще те промени и ще те превърне в най-прекрасната майка за твоето любимо дете.

Твоята кожа по време на бременността

Виж какво те очаква през следващите три месеца.

Бременност по седмици

Тук ще намериш полезни съвети и много информация за теб и развитието на бебето по седмици.

В продуктите Maternea използваме чисти съставки и естествени аромати на масла.

Всички продукти са хипоалергенни и дерматологично тествани.

Гарантирано безопасни са за майката и бебето.

Нагоре